הפרדוקס הגדול: ח"כים מוציאים יותר ויותר מכספינו על פייסבוק, אך לא מוכנים לביקורת
פייסבוק הפכה לאחת הזירות העיקריות של הפוליטיקאים: חלקם משקיע עשרות אלפי שקלים בקידום פוסטים מכספי משלם המסים. אבל לא לכולם זה משתלם.הפוליטיקאים לא סומכים על תפוצה טבעית וכוחה הוויראלי של הרשת, הם גם משקיעים בקידום תכנים בתשלום ובשכירת יועצי ניו מדיה. חלקם, כמו נתניהו, בנט ולפיד, עושים זאת מתוך תקציבים לא שקופים של המפלגה או משרד ממשלתי, אך רובם מוצאים את הכסף מתוך תקציב הקשר עם הציבור, מה שמקל על בדיקת אפקטיביות הפרסום.
יחד עם מתנדב המיזם יוגב שרביט בדקנו לא רק כמה הפוליטיקאים מוציאים מכספינו על קידום ברשת, אלא לראשונה האם זה בכלל יעיל.
לפני הממצאים כמה מילים על חסימות: השיג ושיח בפייסבוק עם פוליטיקאים חייב להתנהל ללא צנזורה פוליטית. חסימה שרירותית של פוסטים מכבדים אך ביקורתיים הם התנהלות מביישת שאין לה מקום בדמוקרטיה.
בדקנו לאחרונה מי הפוליטיקאים שהכי חוסמים אתכם. עשינו קמפיין בעניין ובשיאו מבקר המדינה פרסם המלצות חד משמעיות- נגד חסימות שרירותיות.
יותר ויותר ח"כים מצטרפים ליוזמה שלנו כעת- לעגן כללי אתיקה ברוח המלצות המבקר. אנחנו גם מנסים לדחוף לדיון בנושא בוועדת הכנסת- כך שבדפים ציבוריים שאנו מממנים את הפעלתם הכללים יהיו חובה, ולא המלצה. אולם יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש – מסרב. נעדכן בהתפתחויות. בינתיים הנה הממצאים של בדיקתנו האחרונה על מימון פוסטים מכספי ציבור:
ההשקעה הכספית לא בהכרח משתלמת: ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) השקיע 200 שקל בלבד ב-2016 וזכה לחשיפה גבוהה מהממוצע, לעומתו ח"כ יואל חסון מהמחנה הציוני, פשוט בזבז את הכסף, הוא הוציא כ-42 אלף שקלים שבקושי השפיעו על הביצועים שלו.
הממצאים המלאים:
- הוצאות "תחזוקת תוכנה" כוללות תחתן את מרבית ההוצאות של חברי הכנסת על פייסבוק והסתכמו לכ-752 אלף שקלים בשנת 2016 לעומת כ-300 אלף בשנת 2015! את רשימת שיאני השיווק העצמי בפייסבוק מוביל השר יואב גלנט מכולנו עם 47,836 ש"ח (מרבית ההוצאה התרחשה בספטמבר, אוקטובר ודצמבר) ואחריו יואל חסון מהמחנה הציוני (שרכש קידום לכל אורך השנה באופן אחיד).
- מפלגת המחנה הציוני שיאנית בהוצאות פייסבוק עם רבע מיליון שקלים ב-2016, כ-75 אלף שקלים יותר מ"כולנו", השניה ברשימת המפלגות המובילות בהוצאות פייסבוק.
- חשוב להדגיש- אלו לא כל ההוצאות מכספי הציבור. תקציבי המפלגות אינם שקופים (והן מסרבות להנגישם). לכן אין לנו מושג כמה שילמנו בנוסף מתקציב זה לפייסבוק וליועצי דיגיטל.
- ששת הח"כים שהוציאו יותר מ-30 אלף שקלים ב-2016 לשיווק בפייסבוק הם: יואב גלנט (47,778 לייקים בעמוד), יואל חסון, רועי פולקמן, יעל כהן פארן, איציק שמולי ורויטל סויד.
- השנה גם בש"ס התחילו לפרסם בפייסבוק – ח"כ יואב בן צור לקראת פסח והשר דרעי הוציא קמפיין לקראת ראש השנה.
- אם בתחילת השנה חברי הכנסת "רגועים" יחסית בשיווק בפייסבוק, אז בארבעת החודשים האחרונים (לפני שהתקציב ברובו מתאפס) קפצו הוצאות השיווק בפייסבוק לכפול מהממוצע בתחילת השנה (מ-40 אלף בחודש ל-80 אלף בחודש) – מסע היח"צ שהתחיל לקראת ראש השנה נמשך לכל אורך מושב החורף. באופן כללי, הוצאות הפייסבוק של הח"כים גדולות יותר במהלך פעילות מושב הכנסת לעומת תקופות הפגרה.
- רוב חברי הכנסת מפרסמים פוסטים כל השנה, בין פוסט אחד ועד 134 פוסטים בחודש אחד (ביבי נתניהו בדצמבר 2016). תודה ל"סדנא לידע ציבורי" על נתונים אלו.
- בממוצע חברי הכנסת מפרסמים בין 10 ל-28 פוסטים בחודש (ממוצע כללי, 18 פוסטים בחודש).
- שיאן הלייקים "ומלך הפייסבוק" הבלתי מעורער לשנת 2016 הוא בנימין נתניהו עם קרוב לרבע מכלל הלייקים שקיבלו כל חברי הכנסת לשנת 2016 (!) – 5.6 מיליון לייקים על 785 פוסטים (ממוצע של 7,163 לייקים לפוסט), אחריו נפתלי בנט עם 1.7 מיליון לייקים על 505 פוסטים (ממוצע של 3,508 לייקים לפוסט). במקום השלישי מירי רגב (1.6 מיליון לייקים), יאיר לפיד (1.3 מיליון לייקים) וזהבה גלאון (858 אלף לייקים). אף אחד מחמשת המובילים לא הוציא מתקציב לשכתו כספים לטובת קידום פוסטים, אך לצערנו גם אין מידע על הוצאות הפייסבוק של שרים וראש הממשלה מתוך תקציב לשכות השר.
- אז בדקנו את הביצועים הכלליים של חברי הכנסת – ולשם כך הגדרנו מדד ביצועים – נקודה ללייק, 5 נקודות להערה ו-10 נקודות לשיתוף.
גם מול מדד זה ראש הממשלה מוביל את הדירוג עם ציון הקרוב ל-17 מיליון נקודות – 8 מיליון נקודות יותר מהציון של כל חברי הכנסת במחנה הציוני! אחריו בפער ניכר נפתלי בנט עם 3.67 מיליון נקודות, יאיר לפיד עם 3.57 מיליון נקודות, מירי רגב עם 3.11 מיליון נקודות, וזהבה גלאון עם 2.29 מיליון נקודות.
- האם המקדמים הסדרתיים מקבלים תמורה בעד התשלום לפייסבוק מכספינו? בדקנו את "התמורה לאגרה" לפי שני קריטריונים:
- האם יש גידול בחודשים המקודמים ביחס לחודשים שבהם לא היה קידום? באופן ברור רק חצי מהמקדמים זכו לחשיפה ממוצעת מוגברת עקב קידום הפוסטים שלהם – חיים ילין, עמר בר-לב, איציק שמולי ומירב מיכאלי זכו לחשיפה של יותר מ-130% ביחס לחודשים שהם לא קידמו פוסטים. לעומתם רועי פולקמן , רחל עזריה, רויטל סויד ויואל חסון זכו לחשיפה ממוצעת נמוכה ביחס לחודשים בהם לא קידמו פוסטים.
הערה: במקרה של יואל חסון זה לא מבוהק כי החודש שלא מומן היה החודש ה-12 בו הוא "נהנה" מההשקעה לאורך כל השנה. - האם פוסטים מקודמים קיבלו ציון ממוצע גדול ביחס לכל שקל שהושקע בקידום? במקרה הזה עופר שלח נהנה מ-173 נקודות לכל שקל, אחריו מירב מיכאלי עם 52 נקודות לשקל, עמר בר-לב ב-23 נקודות לשקל ואיציק שמולי ב-18 נקודות לשקל.
- האם יש גידול בחודשים המקודמים ביחס לחודשים שבהם לא היה קידום? באופן ברור רק חצי מהמקדמים זכו לחשיפה ממוצעת מוגברת עקב קידום הפוסטים שלהם – חיים ילין, עמר בר-לב, איציק שמולי ומירב מיכאלי זכו לחשיפה של יותר מ-130% ביחס לחודשים שהם לא קידמו פוסטים. לעומתם רועי פולקמן , רחל עזריה, רויטל סויד ויואל חסון זכו לחשיפה ממוצעת נמוכה ביחס לחודשים בהם לא קידמו פוסטים.
מיהם חברי הכנסת שמובילים בתמורה להוצאה, מי קיבל את הציון לשקל הגבוה ביותר?
- בראש הטבלה עומד אבי דיכטר שהוציא רק 200 שקלים ב-2016 אך קיבל בתמורה להם 213 נקודות לשקל. אחריו עפר שלח עם 174 נקודות לשקל, משה יעלון (בתקופה שעוד כיהן כשר הביטחון) עם 137 נקודות לשקל, תמר זנדברג עם 99 נקודות לשקל ואביגדור ליברמן עם 94 נקודות לשקל (טרם התקופה שכיהן כשר הביטחון).
- מיהם חברי הכנסת שבזבזו את כספי קשר עם הבוחר ולא קיבלו תמורה?
- בראש הרשימה עומד ח"כ יואל חסון אשר הוציא הכי הרבה כסף וקיבל תמורה שלא בהכרח מצדיקה את ההשקעה.
- אחריו ח"כ רועי פולקמן ורויטל סוויד שקיבלו תמורה נמוכה עוד יותר ולכל אלו אנו ממליצים על גמילה.
- בתחתית הרשימה נמצאים ישראל כץ, אורן חזן ושולי מועלם רפאלי שקידמו את הפוסטים שלהם רק חודש אחד, זכו לתמורה קטנה שלא ממש הצדיקה את ההשקעה – אבל לפחות לא הוציאו יותר מדי.
- המסקנה הברורה היא שאין תחליף לתוכן ראוי וליציאה מהפייסבוק. תשלום על קידום פוסט חסר עניין אינו קיצור דרך ללב ההמונים.
חשוב לזכור: בעוד שהוצאה דיגיטלית גדולה שכזו מתקציב קשר עם הציבור הגיונית ב-2017, לא הגיוני בכלל לאפשר לאותם ח"כים לחסום ביקורות בדפים שאנו מממנים. ראוי שבכל דף ציבורי יעוגן תקנון ברור לגבי חסימות גולשים (כן לחסום קללות, לא לחסום שאלות), שכן הוא נועד לשרת לבסוף אותנו, וממומן על ידנו. אנו עובדים על זה!
הנה ההוצאות עליהן אנו יודעים/תשלומים לקידום בפייסבוק של ח"כים בשנת 2016
שם הח"כ | סך הכל שולם |
יואב גלנט | ₪ 47,836 |
יואל חסון | ₪ 41,872 |
רועי פולקמן | ₪ 35,539 |
יעל כהן פארן | ₪ 35,288 |
איציק שמולי | ₪ 31,591 |
רויטל סויד | ₪ 30,996 |
גילה גמליאל | ₪ 27,000 |
עיסאווי פריג` | ₪ 22,815 |
רחל עזריה | ₪ 20,621 |
עמר בר-לב | ₪ 18,176 |
אמיר אוחנה | ₪ 17,950 |
אכרם חסון | ₪ 16,604 |
חיים ילין | ₪ 15,608 |
טלי פלוסקוב | ₪ 14,693 |
חיים כץ | ₪ 14,040 |
מרב מיכאלי | ₪ 13,849 |
שרן השכל | ₪ 13,269 |
איילת נחמיאס ורבין | ₪ 12,693 |
דוד ביטן | ₪ 12,634 |
יעקב פרי | ₪ 12,240 |
מירב בן-ארי | ₪ 12,217 |
ניסן סלומינסקי | ₪ 12,119 |
מנואל טרכטנברג | ₪ 11,211 |
דוד אמסלם | ₪ 10,710 |
איל בן-ראובן | ₪ 10,000 |
עודד פורר | ₪ 9,951 |
דב חנין | ₪ 9,756 |
באסל גטאס | ₪ 9,564 |
מיכל בירן | ₪ 9,044 |
מיקי לוי | ₪ 8,973 |
איתן כבל | ₪ 8,772 |
קארין אלהרר | ₪ 8,476 |
ציפי לבני | ₪ 8,214 |
מכלוף מיקי זוהר | ₪ 8,063 |
יואל רזבוזוב | ₪ 7,225 |
איימן עודה | ₪ 7,157 |
אורי יהודה אריאל | ₪ 5,850 |
יריב לוין | ₪ 5,850 |
אחמד טיבי | ₪ 5,850 |
יואב קיש | ₪ 5,414 |
ישראל כץ | ₪ 5,388 |
אורן אסף חזן | ₪ 5,108 |
אילן גילאון | ₪ 4,744 |
עפר שלח | ₪ 4,157 |
אריה דרעי | ₪ 4,000 |
שולי מועלם-רפאלי | ₪ 3,510 |
איתן ברושי | ₪ 3,470 |
שלי יחימוביץ | ₪ 3,442 |
מיכל רוזין | ₪ 3,420 |
יוסי יונה | ₪ 3,185 |
אופיר אקוניס | ₪ 2,412 |
עאידה תומא סלימאן | ₪ 2,292 |
עליזה לביא | ₪ 2,160 |
אברהם נגוסה | ₪ 2,058 |
נחמן שי | ₪ 1,984 |
עמיר פרץ | ₪ 1,956 |
מיקי רוזנטל | ₪ 1,582 |
אלעזר שטרן | ₪ 1,295 |
תמר זנדברג | ₪ 978 |
זוהיר בהלול | ₪ 975 |
אביגדור ליברמן | ₪ 939 |
אורלי לוי-אבקסיס | ₪ 730 |
מרדכי יוגב | ₪ 623 |
נורית קורן | ₪ 592 |
רוברט אילטוב | ₪ 552 |
משה יעלון | ₪ 339 |
בצלאל סמוטריץ | ₪ 320 |
אבי (משה) דיכטר | ₪ 200 |
למכתב המלא שנשלח לח"כים:
מכובדי חברי הכנסת,
הנדון: הסרת חסימות מעמודי פייסבוק וחשבונות טוויטר רשמיים
בשם מרשי, העיתונאי תומר אביטל, מוביל מיזם "מאה ימים של שקיפות", אבקש לפנות אליכם בבקשה שלהלן:
- הרשתות החברתיות הפכו בשנים האחרונות לזירה מרכזית לדיונים ציבוריים, כמו גם לקשר ישיר בין נבחר הציבור לקהל הבוחרים.
- רוב המפלגות וחברי הכנסת ה-20 מחזיקים דפי פייסבוק רשמיים ו/או חשבונות טוויטר.
- אנו ערים מזה זמן לתופעה מדאיגה בה תגובות ביקורתיות או בלתי אוהדות נמחקות מדפי הפייסבוק או הטוויטר ומשתמשים רבים נחסמים מגישה לאתרים אלה.
- מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור התייחס לתופעה שלילית זו בדו"ח נציב תלונות הציבור מס' 43 לשנת 2016 (עמ' 39), לאמור:
"אם הסממנים הציבוריים רבים, אזי הנציבות תכיר בכך שמדובר בדף פייסבוק "ציבורי", וככלל על ניהול הדף בידי איש הציבור או מי מטעמו חלים כללי היסוד של המשפט הציבורי. לפיכך אם מתברר כי מדובר בחסימה או מחיקה של תגובה מן הדף, בוחנת הנציבות את המעשה בהתאם לכללי המשפט המינהלי והחוקתי, שכן אי-מתן האפשרות לאדם להגיב בדף פייסבוק רשמי של איש ציבור או מחיקת תגובתו הם בגדר מעשה הפוגע בחופש הביטוי של אותו אדם".
- לאחרונה אף פסק בית משפט פדראלי בוירג'יניה פסיקה ברוח זו כנגד חסימת מגיבה בדף פייסבוק רשמי, ואנו מצפים כי בתי המשפט בארץ ינהגו באופן דומה, אך מקווים שלא יהא בכך צורך[1].
- לבד מהערך הדמוקרטי המשמעותי של שיח חופשי, פומבי ואף ביקורתי, יש להזכיר כי דפי הפייסבוק וחשבונות הטוויטר ממומנים, בין במישרין ובין בעקיפין, מכספי ציבור וחסימה שרירותית ללא עילה פוגעת בשוויון ובחופש הביטוי של האזרח.
- נציב תלונות הציבור אף הציע דרך פעולה ראויה באתרים, כדלקמן:
"עמדת הנציבות היא כי על גוף ציבורי או איש ציבור המפעיל דף פייסבוק ציבורי לפרסם מדיניות בדבר השימוש בדף ולקבוע נהלים שיסדירו שימוש סביר וראוי בתגובות הציבור המופיעות בדף הפייסבוק, כדי לשמור על כבוד השיח והמשתמשים בדף, בשים לב בין היתר לאופיו הציבורי של הדף, לחופש הביטוי ולחשיבות הביקורת הציבורית. על נוהלי השימוש לעלות בקנה אחד עם הזכות לחופש הביטוי ולכלול אמצעי תגובה מידתיים שיינקטו נגד המפרים את מדיניות השימוש בדף, כגון אזהרה קודם מחיקה או חסימה לזמן מוגבל בתגובה על ההפרות הראשונות"
- לאור האמור אנו פונים אליכם בבקשה לנהוג כדלקמן:
- להסיר מיידית את כל החסימות מחשבונות הטוויטר ודפי הפייסבוק המנוהלים על ידכם.
- לפרסם בדפי הפייסבוק ובחשבונות הטוויטר כללי שימוש ברורים ומקובלים בהתאם להנחיות שהציע נציב תלונות הציבור.
- להמנע מחסימות עתידיות ללא אזהרה ובניגוד לכללי השימוש הנ"ל.
- נודה לכם על תשובתכם בחוזר שכן בדעתנו לעקוב פומבית אחר יישום המלצות אלה לאור בקשותינו דלעיל.
בכבוד רב ובברכה,
אילן יונש, עו"ד
העתק: 1. נשיאות הכנסת
- היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון
[1] Davison v. Loudoun County Board of Supervisors et al., 25/7/2017
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!