ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

איך זה שבירושלים כבר 15 שנה אין מועצה דתית מתפקדת?

כאשר המועצה הדתית אינה מתפקדת, "ועדה ממונה" מחליפה אותה. אך בניגוד לוועדה קרואה ברשויות מקומיות, הוועדה הממונה יכולה לכהן לנצח
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

| טור אורח: תני פרנק, נאמני תורה ועבודה |

בכתבה הקודמת תיארנו את חוסר הפיקוח הציבורי על המועצות הדתיות בישראל. זה היה קצה הקרחון בלבד. הפעם נציג מקרים פרטניים, ומוזרים במיוחד, של "ועדות ממונות" בארבע מועצות דתיות בארץ: ירושלים, לוד, קרית טבעון והוד השרון. ועדה ממונה על מועצה דתית היא המקבילה של ועדה קרואה במקרה של רשויות מקומיות: גוף הממונה לאחר שנקבע כי המועצה לא מתפקדת, בדרך כלל בשל מנהל לא תקין וגרעון תקציבי.

ההבדל בין הוועדות הוא משך הכהונה: ועדות קרואות אמורות לכהן עד מועד הבחירות הבא לרשויות המקומיות, בתנאי שכיהנו שלוש שנים לפחות. בנוסף,לשר הפנים יש אפשרות להאריך את כהונת הוועדה הקרואה במקרים מיוחדים, באישור ועדת הפנים של הכנסת. לעומתן, ועדות ממונות במועצות הדתיות אמורות לכהן רק עד חידוש הרכב המועצה הדתית. אך כפי שתיארנו בכתבה הקודמת, ברוב המועצות הדתיות ההרכבים לא חודשו כלל במהלך שתי הקדנציות האחרונות של הרשויות המקומיות!

הנה כמה דוגמאות שימחישו כמה המצב בעייתי: בירושלים הוועדה הממונה מכהנת כבר כ-15 שנה, בלוד 7, בהוד השרון 15.5 ובקרית טבעון כ-18 שנה. זה המקום להזכיר שיו"רי הוועדות הממונות לא חייבים לגור בעיר בה הם מכהנים. יו"ר הוועדה הממונה בהוד השרון למשל, היה בכלל חבר מועצת העיר פתח תקווה עד יוני 2016 – שם גם התגורר.

כיצד ייתכן מצב בו ועדה של שלושה אנשים, שאינם בהכרח תושבי העיר ואינם מחויבים לתושבים במקום,  מנהלת את המועצה הדתית ללא מגבלת זמן? את שלושת האנשים הללו ממנה השר לשירותי דת ואין לציבור המקומי, או למועצת העיר, יכולת השפעה רשמית על המינויים.

גם בדו"ח מבקר המדינה ממאי 2018, צוין כי היעדר הפיקוח הציבורי על המועצות הדתיות בעייתי, ובפרט במועצות דתיות בהן מכהנות ועדות ממונות. בהצלבה עם נתוני המשרד לשירותי דת, גילינו שיו"ר הוועדה הממונה בהוד השרון מכהן במקביל כממונה בעל סמכות הכרעה על המועצה הדתית בכוכב יאיר. במקום הראשון הוא מכהן ב-100% משרה ובשני ב-70% משרה, ובסה"כ בהיקף משרה יפה במיוחד של 170%.

להלן טבלת שכר של ראשי מועצות דתיות (לרבות ממונים וראשי ועדות ממונות) על פי נתוני המשרד לשירותי דת:

לאחר הבחירות הקרובות לכנסת יפתח חלון הזדמנויות לשינוי: לפי החוק, הרכבי המועצות הדתיות צריכים להתחדש עד שנה לאחר הבחירות לרשויות המקומיות. ברגע שתושבע ממשלה חדשה וייכנס לתפקידו השר הבא לשירותי דת, ראשי הרשויות יוכלו להתניע את ההליך לחידוש ההרכבים.  מלבד העיר לוד, בכל הערים בהן מכהנת ועדה ממונה על המועצה הדתית ישנם ראשי רשויות חדשים. זוהי ההזדמנות שלהם להביא לחידוש הרכב המועצה הדתית ולתקן את הפיקוח הציבורי הלקוי על המועצה הדתית בעירם.

זוהי גם ההזדמנות שלכם –  תושבי ותושבות ירושלים, הוד השרון, קרית טבעון ולוד – לפנות לראש העיר שלכם ולדרוש ממנו לפעול לפירוק הוועדה המונה וחידוש הרכב המועצה הדתית.

מהמשרד לשירות דת לא נמסרה תגובה.
*
הכותב הוא תני פרנק, ראש תחום דת ומדינה בתנועת נאמני תורה ועבודה.
לטורים הקודמים של תני:

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,915 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!