איך פוליטיקאים אוספים מכם לייקים מבלי שתדעו
לקראת הבחירות המקומיות הקרבות אנו מגלים תופעה חדשה ומעצבנת: פוליטיקאים משתלטים על דפים העוסקים בנושאים ציבוריים, והופכים אותם לשלהם.
| אסף נתיב |
מועמדים בפוליטיקה הארצית והמקומית מתכננים את המרוץ שלהם במשך זמן רב, בדרך כלל חודשים לפני שהקמפיין הגלוי מוכרז סמוך למועד הבחירות. פייסבוק מטבע הדברים הוא כלי חשוב בגיוס תמיכה והצגת המועמד לציבור. כיצד מועמד לא מוכר בונה דף עם הרבה עוקבים? הנה שיטה אחת שגילינו: משתלטים על דף עם מטרה ציבורית ומשנים את השם והייעוד שלו לקידום פוליטי אישי. להלן כמה דוגמאות.
הדף של המועמד לראשות עיריית רמת גן, אילן ביטון, החל את דרכו תחת השם "רמת גן בוחרת" בשנת 2013. שלוש שנים לאחר מכן, שונה שם הדף ל"רמת גן באינטרנט RG-city" – שהוא כשמו של מקומון שפועל בעיר. לבסוף, בחודש יוני, עבר הדף לשמש את ביטון באופן אישי בבחירות הקרבות ("אילן ביטון רמת גן") – כשהוא מחזיק כבר בלמעלה מ- 11,000 עוקבים. רצינו לבדוק את הפרסומים בדף לפני שהוא עבר לידיו של ביטון, אך כל הפוסטים לפני יוני 2018 נמחקו. מביטון נמסר: "את הדף הקימה ומנהלת חברה חיצונית באמצעות סיעת הליכוד. כל שאלה או פניה בנוגע לפעילות הדיגיטל או הניו-מדיה יש להפנות אליה".
צביקה רובין, מועמד לראשות עיריית בת-ים, מחזיק בדף פייסבוק עם כ- 22 אלף עוקבים, שהתחיל תחת השם "תמורה – תנועה חברתית לוחמת". בהמשך שונה שם הדף ל"פורום תושבי בת-ים" (במספר וריאציות שונות) ולבסוף הפך לדף הרשמי שלו לקראת הבחירות המקומיות. בתגובה מסר רובין: "מדובר בדפים פרטיים אשר נבנו וטופחו על-ידי ובהם הרבה חברים אישיים שתומכים במהלכיי שנעשים לטובת הציבור".
גם "סיעת הדרך" ביקנעם מחזיקה דף שעבר גלגולים רבים: הדף התחיל בשם "כרמל מנשה", שינה את שמו ל-"אומרים לא לזיקוק גז בכרמל", הוסב ל"הקונדקסט המסרטן בים – לא בכרמל" ולבסוף הפך לדף פוליטי לחלוטין בשם "יקנעם סיעת הדרך". יתרה מכך, גם במקרה הזה נמחקו כל הפוסטים שפורסמו בדף לפני ה- 30 ביוני השנה. מסיעת דרך נמסר בתגובה: "בסיעת הדרך-חירות נמצאים פעילים חברתיים אשר פועלים בהווה ופעלו בעבר למען נושאים סביבתיים. עמוד הפייסבוק נוצר על ידי פעילים אלו בעבר, אשר פעלו ומעוניינים להמשיך לפעול למען נושאים אלו במסגרת סיעת הדרך-חירות במועצת העיר" (התגובה הובאה פה בקיצור ותמצא במלואה בתגובות).
הדבר הנהדר בסיפור הוא שהמידע חשוף וגלוי לכולם בפייסבוק – וממש פשוט למצוא אותו. בידקו גם את המועמדים והמועמדות ברשויות שלכם וחלקו את המידע עם שאר התושבים. מצאתם משהו חריג במיוחד? פנו אלינו!
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!