ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

כך ח״כ מיקי לוי סייע להאמרת מחירי הדיור

במקביל לפעילות משרד האוצר לעידוד תחרות בשוק המשק - פעל סגר השר לוי לקידום חוק שיסייע לחברת המלט "נשר"
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

סגן שר האוצר לשעבר ח״כ מיקי לוי פעל למען "חוק המלט" המטיב לכאורה עם ענקית המלט "נשר" – בניגוד להסכם ניגוד העניינים עליו חתם, כך עולה מבדיקת המיזם.מיקי_לוי
הסיפור מתחיל בשנת 2011 – עוד לפני השבעתו של לוי לכנסת. באותה שנה מונתה במשרד האוצר ועדה לעידוד תחרות בשוק המלט בתקווה להוזיל את מחירי הדיור. הוועדה פרסמה ב-2013 את המלצותיה שכללו בין השאר הצעה להסיר חסמי יבוא כדי להוזיל את מחיר המלט.

משרדי הממשלה התנגדו להצעת החוק

במקביל העלה בכנסת באותה עת חבר הכנסת (כיום השר) חיים כץ (הליכוד) הצעת חוק פרטית שזכתה לכינוי "חוק המלט". ההצעה לא עסקה בתחרות ובכלל ביקשה להגביל את משקל שקי המלט ל-25 קילו במקום 50, כדי להקל לכאורה על הסבלים, נושאי השקים.
אלא שייבוא מלט בשקים כמעט ואינו אפשרי במידות שנקבעו בהצעת החוק, שכן השקים בחו״ל הינם בגודל קבוע של 50 קילו. לכן גם משרד האוצר וגם משרד הכלכלה התנגדו לחוק וטענו שיגדיל את חסמי הייבוא וייקר את מחירי הדיור. גורמי מקצוע בממשלה אף הבהירו כי החוק סותר אמנות בינלאומיות, וכי בנמצא מוצרים נוספים – למשל קפה- שמאוגדים גם כן בשקים של 50 קילו, לכן מתעורר חשד כי מדובר בחוק שנתפר למידות מונופול המלט נשר.

גורמי המקצוע חששו אם כן כי החוק נועד לכאורה לחבל בתחרות מחו״ל. חרף התנגדות האוצר- המשרד בו כיהן לוי כסגן שר, וגם בסתירה להסדר למניעת ניגוד עניינים עליו חתם לבסוף מול משרד המשפטים – לוי לקח חלק בקידום חוק המלט והצביע בעדו. האיסור על לוי נבע מכך שכיהן עד מרץ 2013 (חודש אחרי השבעת הכנסת) כמנכ״ל אגד תעבורה שאחד מבעליה היא ענקית המלט ׳נשר׳. המשנה ליועמ"ש במשרד המשפטים דינה זילבר קבעה בהסכם (המוסתר מהציבור) כי אסור ללוי לטפל בכל עניין הנוגע לקבוצת תעבורה והשולטים בה, בונדי לבנת ו"נשר- מפעלי מלט ישראליים", למשך שנתיים.

תעבורה ניגוד
מתוך הסכם ניגוד העניינים עליו חתם לוי מול משרד המשפטים

9 מחברי "יש עתיד" הצטרפו ללוי לאחר שהקואליציה תמכה בחוק – חרף ההתנגדויות המקצועיות של משרדי האוצר והכלכלה. החוק אושר סופית בקריאה שלישית ב-30 בדצמבר 2013.
בהסדר מתאר לוי גם את יחסיו עם בונדי לבנת- הבעלים של ׳תעבורה׳ – כ"חבריים" ומציין שהוא נפגש עימו בביתו ובמשרדו. כתוצאה סויגה תקופת ההסדר כך שתמשך ׳כל עוד יחסים אלו מתקיימים׳.

״השמצה חסרת בסיס״

הסדר ניגוד העניינים של לוי- אותו סייע לנתח מתנדב מיזם מאה ימים של שקיפות גיא זומר – רואה כאן אור לראשונה. בניגוד לכל הגיון דמוקרטי הסדרי השרים וסגני השרים כיום הם סודיים. בקשות שהגשנו לחשיפתם למשרדי המשפטים ומבקר המדינה – נתקלו בחומה בצורה. זאת למרות שפרסום ההסכמים יעניקו לציבור אפשרות לפקוח עין יעילה על השלטון לאורך הקדנציה.

מלשכתו של לוי נמסר בתגובה כי ״מדובר בסתם השמצה חסרת בסיס. חבל שיש מי שלוקח פרטים לא רלוונטיים וקושר ביניהם תוך יצירת מראית עין של שחיתות. באשר לפרטים הרי שלפני שנתיים וחצי מכרה חברת תעבורה את האחזקות בנשר זאת כזכור טרם השבעתו של מיקי כחבר כנסת. למרות זאת ביוזמתו של מיקי הוא הגיש מכתב לניגוד עניינים ליועמ"ש של משרד האוצר כדי שהדברים יובהרו ויהיו על השולחן. בהתאם למכתב ולהתחייבותו הוא נמנע מעיסוק בכל נושא הקשור לחברת תעבורה או חברת המלט נשר״.
עוד הודגש כי ״ההצבעה המדוברת בכנסת היתה תוך הטלת משמעת קואליציונית ללא השפעה כלשהי מצידו כסגן שר ולפי החלטת הקואליציה הצביע במליאה כח״כ. למותר לציין שלהצבעתו לא היה משקל מכריע בהעברת החוק במליאה״.

מתוך אתר ׳תעבורה׳
עץ הבעלויות של נשר ולבנת  – מתוך אתר ׳תעבורה׳

אגב בניגוד למשתמע מהתגובה של לוי, נשר מחזיקה ב-50% מקבוצת תעבורה שמחזיקה ב50% מחברת אגד תעבורה.

״סוגיית העסקת בנו של לוי הועברה להתייחסות הגורמים הרלוונטיים״

בהסכם גם כתוב במפורש כי על לוי להימנע מטיפול בנושאים העלולים להשפיע על תקניהם או על קידומם של בני משפחתו, ובכל נושא ׳אוצרי׳ המשפיע על תנאיהם ועל בני המשפחה. כמו כן מודגש כי חל איסור שבני המשפחתו יעסקו בכל תחום הדורש מעורבות של משרד האוצר.
אלא שבנו של לוי – כפי שנחשף כבר בדהמרקר – התקבל לרשות המסים בינואר 2014 כעובד מן המניין לאחר שעבד שם כסטודנט. מדובר בתפקיד זוטר וכלל לא הייתי מתייחס לנושא הפעוט הזה, אולם לוי היה אחראי על רשות המסים באוצר. ומההסדר עולה כי הייתה כאן לכאורה עבירה על אחד מסעיפיו. קטנה ככל שתהיה אותה עבירה – אמות המידה המצופות מפוליטיקאים חייבות להיות גבוהות מהרגיל, ולמרות שנראה שלא ישתנה דבר בעקבות הפרסום, ראוי כי הפוליטיקאים יפנימו כי ביקורת היא כלי חיוני בדמוקרטיה אמיתית.
משפחה
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי ״סוגיית העסקת בנו של לוי ברשות המיסים אינה מוכרת לנו, והיא הועברה להתייחסות הגורמים הרלוונטיים״.

מלשכתו של לוי נמסר בנושא כי "בניגוד לתמונה שעלולה להצטייר בנו של מיקי ניגש לבחינות מטעם נציבות שירות המדינה ועבר את הבחינות ועל סמך עובדה זו התקבל לעבודה ללא שום מעורבות של מיקי ישירה או עקיפה. כמו כן, יש לציין כי מדובר בתפקיד זוטר ובדרגה הנמוכה ביותר הקיימת בנציבות שירות המדינה".
לכתבה ב׳הארץ׳

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

3 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,930 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.

הירשמו לניוזלטר השקוף ונעדכן אתכם אחת לשבוע על כל החשיפות, התחקירים והפרסומים שלנו. מבטיחים לא לשלוח ספאם!